Lyckliga besked

Då kan jag med stolthet meddela att jag har varit för att träffa min dabetessjuksköterka. Jag fick visa min cgm för henne då inte inte sett hur den fungerar tidigare. Jag hade även med mig min egen dator med programmet för att visa mina fina kurvor och de olika mönster och diagram som går att få fram via dexcom's programvara. Vi diskuterade även känningar och hur viktigt det är att jag får i mig något mer än enbart det söta (druvsocker eller festis). Hon berättade att det vid känningar kan vara bra att få i sig något fiberrikt för att därmed undvika rekyler. Jag skulle dessutom inte ta något insulin för att dämpa rekyler då dessa sjunker av sig själv.

Sist men inte minst tog vi HbA1c och kan ni tänka er? Det hade sjunkt! Det värde jag hade idag, är en av de bästa värden jag har haft sedan jag började träffa min diabetessköterska för 3,5 år sedan. Vi gick in för att kolla tidigare värden och kunde då konstatera att jag i april hade ett HbA1c som visade 81 (gamla 8,8). I juni hade jag ett nytt HbA1c på 73 (gamla 8,0) och idag, tro det eller ej hade jag HbA1c på 65 (gamla 7,2)!!!! Jag har svårt att förstå detta helt ut. Jag har haft bättre kontroller på blodsockret men fortfarande legat en del högt. Jag kommer verkligen att fortsätta kämpa för att få ner blodsockret. Det närmar sig målorådet och om jag fortsätter i samma takt bör jag vara inom målet om ca 2 månader. Första målet är att komma under 63 (gamla 7,0), mål nummer två är att ligga mellan 53 (6,0) och 58 (6,5). Jag är snart där, jag känner det på mig :D Dessutom kan vi rent praktiskt börja våra försök att skaffa barn och bli gravida så fort HbA1c tillåter. WOHO! Tänk att trots allt elände känns det ganska bra emellanåt.

Gissa frukosten

Hej alla glada!
Idag tänkte jag slå till på att äta något som numera är det senaste och trendigaste inom hälsokost och viktminskningsrörelser: chia-pudding. Jag tyckte det såg riktigt geggigt och rent ut sagt äckligt ut plus att jag inte trodde på att dessa frön kunde bilda en form av gröt/pudding genom dessa simpla ingredienser. 

I min pudding använde jag 3 msk frön, 2 dl mjölk (jag testade mandel första gången men då smakade det ingenting) samt 1 krm vaniljpulver för smaksättning. Allt detta blandas runt i lämplig skål/bunke och får sedan stå kallt i ca 1 timme. Efter det ser det ut typ såhär 
Det ser absolut inte välsmakande ut men det var väldigt gott med kokos smaken ihop med vanilj, det smakar lite sött utan att vara rikt på kolhydrater. lchf-extremister och fanatiker håll er borta från mig TACK! 

Idag blir det dag 2 i skolan, sista terminen på sjuksköterskeprogrammet. Denna kurs vi läser nu kommer handla om ledarskap, entreprenörskap, ekonomi samt arbetsmiljö och handledning. Kul va? (not, men nyttigt). Idag är det även dags för besök hos vem jag skulle vilja utse till en av världens bästa diabetessjuksköterskor, Lena Bergh. Då blir det ett kvitto på senaste tidens värden, alltid lika nervöst innan man får veta.önska mig lycka till! Här kommer även två underbara bilder på två avslappnade brudar 

Semester vs. Arbete

Hej allihopa!
 
Nu har det gått en tid igen och jag har inte haft mindre att göra de senaste veckorna! Jag har sedan fredag 7/8 kl 21.30 haft en vecka och två dagars välbehövlig SEMESTER!  Min semester började med frukost på sängen av sambon och mina 2 katter. Inte för att fira att jag fått semester men däremot för att fira min 23-åriga födelsedag. Jo tro det eller ej men 23 jordsnurr har jag överlevt mot många odds. Den sista veckan på jobbet var minst sagt kaosartad. Inte minst om man ser till min diabetes.
 
Jag har skapat 2 bilder för att tydligt visa hur min diabetes skiljer sig när jag jobbar och när jag är ledig. Här kommer första bilden på hur mina värden ser ut när jag jobbar en typisk vecka:
Det "tårbitarna" motsvarar är i procent hur mycket jag har legat högt (gul färg) med högt avses blodsocker över 12.0 mmol. Målvärdet är grön färg och innefattas mellan 4,0 mmol och 12.0 mmol (kanske är det 8,0 mmol som är övre gräns, är ej helt säker). De röda tårtbitarna representerar låga värden, d.v.s. blodsocker lägre än 3,9. 
Som ni ser så ligger jag mycket högt och ganska svängigt. Att pendla mellan 2,2 och HÖGT (över 22,0) är inte speciellt kul....
 
Här kommer bilden på hur den senaste veckan sett ut:
Har ni sett hur hela tårtan har ändrat färg?!! Den var täckt av massa gult tidigare, troligtvis på grund av stress på jobbet, samt oro för känningar och högt blodsocker. Nu är mitt blodsocker under denna veckan 35% inom målvärdet på den SÄMSTA dagen?! Helt fantastiskt! Jag vet inte vad jag har gjort eller vad som har orsakat denna förändring. Jag har under min ledighet kunnat sänka min tresiba (långtidsverkande insulin) med 2 enheter samt sänka mina måltidsdoser mellan 2-6 enheter!!! Det måste vara den totala avkopplingen som kommer när jag befinner mig på min älskade västkusten (läs bästkusten!). Alltid när jag är där ute så ligger jag bra i blodsocker och det är nästan så att jag är för mycket låg och till och med fått hoppa över att ta insulin till glass?! 
 
En anledning till dessa förändringar tror jag dock kan vara att jag som sedan 3,5 år tillbaka bor i småland, långt från föräldrar och vänner. Jag har aldrig känt att jag till 100% procent trivs med att bo här nere. Genom att jag vantrivs där jag bor leder det till att jag tröstäter mer än vad jg gjort tidigare, jag struntar i rutiner och "faller tillbaka i dåliga vanor" med godisätande, missade insulindoser, trötthet och ren förnekelse av diabetessjukdomen. Dock har jag efter nogranna observationer från dexcom dokumentation kommit fram till följande: 
Trots att jag upplever att blodsockret ligger lika mycket högt nu som det gjorde i början kan jag visa på att jag helt klart har förbättrat mina värden. Här kommer en bild öfr att demonstrera.
Denna bilden visar tårtbitar från min första vecka någonsin med dexcoms cgm (16 juni - 22 juni). Här lågt jag 73% av tiden över 9,05 mmol i blodsocker och jag låg 27% inom målvärdet. Den senaste veckan visar att jag legat  39% av tiden över 9,05 mmol i blodsocker. Det är en förbättring på 34%!!! Jag har även ökat andel procent som jag ligger inom målvärdet. Tidigare 27% och nu senaste veckan 57%. Förbättring på 30%!!! Imorgon skall jag till min diabetessjuksköterska för att visa sensor samt ta HbA1c och diskutera vanliga saker.
 
Detta visar ännu tydligare hur jag som inte upplevt att denna cgm hjälpt mig att förbättra mina värden, faktiskt har visat förbättringar. Givetvis har jag haft en kanonvecka nu och den kanske inte håller i sig? Vem vet? Men jag har i alla fall fått motivationen till att ta tag i mina blodsockervärden och sträva neråt. Dock är det som jag tidigare sagt ETT HELTIDSJOBB som kräver massor med energi. Dock skall jag försöka att kombinera detta med att öka min fysiska aktivitet genom att motionera mera. Cykla/promenera samt lätt yoga. Viktnedgång har jag planerat då jag märker på mina kläder att de sitter åt mer och mer. Tyvärr kan jag inte längre skylla på att det är tvättmaskinen som krymper mina kläder. 
 
Om någon känner sig sugen så får ni mer än gärna haka på min idé om att utmana sig själv, tävla mot dig själv i kampen mot soffpotatisen (jag), diabetesmonstret (jag...) eller sockerberoendet (återigen jag). Alla kan vara med, vi kan motivera varandra, peppa och stötta. Heja Heja!