MISSTÄNKT HAVANDESKAPSFÖRGIFTNING

Sista veckan på graviditeten, nu är det upplopp och de brukar alltid vara lugna och sansade innan målgång, eller inte alls.... Publiken hejar frenetiskt och deltagarna i loppet kämpar på med den sista energin de har, tänker att snart är det över, äntligen är målet nära. Jag kan säga att mitt lopp är ungefär så här men med den lilla detaljen att jag snubblar på mina skosnören och faller handlöst flera gånger innan målgången. 


I måndags var jag på specialistmödravården för kontroll av blodtryck. Blodtrycket hade stigit ytterligare lite sedan i lördags trots att jag satt 15 minuter i väntrummet innan provtagning. Detta ledde till en läkatundersökning. Läkaren kollade min anamnes, hur jag mått sista dagarna och gjorde sedan en undersökning. Hon klämde en del på magen som var lite öm på höger sida. Magen var även ganska spänd och hård vilket hon reagerade över. Ultraljud gjordes för att kontrollera över det spända och hårda, inget konstigt. Fostervattenmängden var ungefär samma som vid senaste ultraljud. Läkaren kontrollerade reflexer (oklart varför) och noterade svullnad på båda fötter/anklar. Blodprover och urinprov togs för att se om det är havandeskapsförgiftning. Tydligen har man en ökad risk för detta om man är diabetiker. Blodproverna såg dock bra ut ev. någon lättare form av havandeskapsförgiftning. Jag ombads ringa igen om jag skulle må sämre. Jag tyckte att det svaret var lite luddigt och frågade vad det innebar. Om jag skulle få mer huvudvärk som inte hjälpte med alvedon, synpåverkan flimmer ellee dimsyn, ont i magen eller liknande. Jag tackade för mig och åkte hem igen.

Gårdagen kände jag mig mest trött och hängig. Jag fick ingenting gjort och låg i soffan hela dagen. Kände mig dock inte så pass påverkad att jag behövde ringa in.
Jag vaknade imorses och kände en överväldigande trötthet och en känsla av att vara tung i huvudet, som att huvudet är fullt i bomull precis som när man är förkyld. Kände mig allmänt sjuk på något sätt. Huvudvärk har jag också och det kan inte bero på vätskebrist eller liknande. Jag mådde ganska illa när jag vaknade men det har lättat lite nu. Magen är spänd, hård och känns öm. Johan tyckte därför att jag skulle ringa in igen, vilket jag först var tveksam till men sedan ändå gjorde. De tyckte att jag skulle komma in på en ny kontroll och ta nytt blodtryck, nya prover, ny ctg. Jag var inte alls sugen på det idag men vad ska man göra. Jag har aldrig besökt sjukvården så mycket som jag gjort senaste tiden. Känner mig så himla svag, vek och ynklig. Tur att graviditeten snart är över för den har inte varit mycket att glädjas över. 45 timmar är det kvar tills vi ska infinna oss på förlossningen och starta igång så att bebis kommer ut. De timmarna borde gå fort! Om det inte händer något på dagens kontroll vill säga, men det kommer väl visa samma som måndagens kontroller/prover kan jag tänka mig.

VATTENAVGÅNG, ELLER?

Hur ska man veta hur det är när vattnet går när man inte har npgon som helst erfarenhet eller kunskap? 


Jag ska villigt erkänna att jag inte varit inne och läst på särskilt mycket eftersom jag tänkt att det faller sig naturligt när själva förlossningen drar igång. Jag vet att så är fallet när vattnet går eller när man får intensiva värkar som håller i sig ca 1-2 minuter och ungefär 90 sekunder mellan värkarna. 

Jag är inne en hel del på en gravid och flräldragrupp för diabetiker på facebook och där har jag lärt mig massor. Där lärde jag mig bland annat att i slutet på graviditeten blir flytningarna mer vattniga och rikligare än tidigare. Jag har upplevt detta i flera veckor och köpt trosskydd vilket jag annars aldrig använder. 

Natten till lördag hade jag en sådan vattnig flytning. Det kom ca 1-2 msk genomskinlig vätska. Jag tänkte först att nu går nog vattnet för så här mycket har det inte kommit tidigare. Jag satte mig upp och ingenting mer hände. Jag ställde nig upp och inget hände. Nej men då är det inget tänkte jag och gick upp för att kissa. Jag somnade om och sov riktigt länge på lördagen.
Medan jag och Johan ligger kvar och mornar oss och småpratar om dagens planer känner jag plötsligt hur det bara rinner npgon vätska ur mig. Det kändes precis som om jag kissade på mig fast jag inte gjorde det. Jag satte mig upp igen med samma tankar som under natten. Det kom ca 2 msk även denna gång men inget mer hände. Jag bestämde mig då för att gå upp och se vad som händer. Det fortsatte att komma 2 msk till vid 2 tillfällen. Jag sa till Johan att det kändes konstigt och undrade om det kunde vara vattnet som gått. Jag hade fått för mig (oklart hur) att det är som att det går hål på en stor vattenballong och allt vatten kommerpå en gång. Vi avvaktade och ringde sedan förlossningen för att rådfråga dem som är experter. Barnmorskan jag pratade med sa att det är väldigt svårt att bedöma vad som är vad. Hon bad mig därför att göra något som kallas för handduks-test. Då använder man en kökshandduk i 100% bomull, den viks ihop som en binda. Testet innebär att om det är en flytning så lägger det sig endast på översta lagret. Om det är fostervatten läcker det oftast igenom flera lager. Jag gjorde testet och barnmorskan sa att vi skulle höras igen om någon timme. Efter samtalet slutade det dock att läcka och jag glömde att ringa tillbaka till förlossningen.

Jag och Johan gjorde oss i ordning och åkte hem till mina föräldrar för att grilla och fira mors dag. Det var väldigt gott och vi hade mysigt. Inget mer hände fören klockan var 18 ungefär och då kom en läcka till. Den gick igenom 3 lager på handduken så jag ringde igen till förlossningen. De bad oss att komma in för en kontroll 3 timmar senare och ha handduken med oss. 


Väl inne på förlossningen började nervositeten stiga och vi funderade på om vi var igång och snart skulle få träffa bebis eller om vi skulle ta våra saker och åka hem igen. De gjorde en ctg kurva som vanligt och allt såg bra ut. Hon tog en snabb insamling av min hälsohistoria och vi skulle göra en undersökning som heter eklampsi på latin ett så kallat ruck-test. Då ligger man i gynstolen och de använder sterila instrument för att inte föra in bakterier. Medan en barnmorska puttar och rör på bebisens huvud så ser de om det rinner ut mer vatten när huvudet flyttas. Undersökningen igår verkade inte tyda på att det är vatten som har gått utan det är väldigt tunna flytningar. 


De tog även blodtryck som senaste 2 veckorna har ökat och igår var det 139/94 vilket är på gränsen till för högt. Urinsticka togs för att se att jag inte har början till havandeskapsförgiftning men den såg ut som den gjort tidigare vilket är bra. Ingenting behövdes göras åt blodtrycket då men jag skulle ringa till specialistmödravården för att kintrollera blodtrycket på måndag för att se att det inte ökat ytterligare. Så än är det ingen bebis på gång. Det kommer säkert inte hända något mer innan fredag men senast måndag nästa vecka är bebis hos oss och vi kan knappt bärga oss!

GRAVIDMAGE VECKA 38

Idag går vi in i vecka 38 och om jag inte ser helt fel så har magen sjunkt ner en del om man jämför med tidigare. Idag har jag mindre förvärkar än jag haft tidigare vilket är skönt. Jag och Johan tänkte därför passa på att ta en biltur till Ljungskile och glassbutiken för att äta en riktigt god glass med Johans familj. Imorgon är planen att äta mors dag middag hemma hos mamma som tänkte grilla. Allt för att få tiden att gå. Jag har lyssnat färdigt på den engelska boken "fire damage" och den var helt klart bra men jag hade väntat mig ett bättre slut. Jag valde därför att avvakta med fortsättningen till senare och bytte bok till en svensk deckare som heter "Rymmaren" av thomas bodström som är en serie och jag har redan klämt igenom halva boken. Det som gör att den är bra är att det är Ola Rapace som är uppläsare. Bra handling men just för tillfället är den lite seg men tror att den kommer igång längre fram.