Efterlängtad paus

Hej! Nu har jag äntligen fått lite ro i pluggandet. Igår läste jag INGENTING för jag mådde så himla ill hela dagen. Det var så att jag blev lite orolig, blodsockret låg ´bra, inga konstigheter med mat eller dryck förutom att jag lagt om kosten lite sedan i söndags kväll. 
Jag har nu bestämt mig för att jag ska försöka tänka på vad jag äter då detta varit ett mål för mig sedan länge, men nu är det en verklighet eftersom jag och min sambo hjälps åt och kör förändringen ihop. Det passar sig bra eftersom han har mycket med sin praktik som distraherar honom och motiverar till förändring och jag har "äntligen" en möjlighet till ensamtid till att plugga. Reglerna är förljande, inga godsaker på vardagar! Dvs. inget godis, inga kakor, ingen glass m.m. Jag har även satt upp målet att jag inte dricker läsk mer än på helgen och då får det inte bli mer än 1,5 liter pepsi max. Det är nog det svårast för jag får sådan kraftig huvudvärk när jag slutar. 
Hittills går det ganska bra, tisdags var jobbigast men nu har jag vant mig så det känns skönt. 

Angående plugget så har jag börjat skriva på Del 1 i min hemtentamen idag! Jag är så nöjd för jag har verkligen hunnit läsa in och verkligen djupgående förstått innebörden i begreppen som vi ska förklara. Jag tänkte dela med mig av vad vi har som uppgift bara för att få era tanke-knölar att jobba.

Beskriv innebörden utifrån kurslitteraturen samtliga nedanstående vårdvetenskapliga begrepp som är väsentliga för det vårdande mötet.

livsvärld, levd kropp, välbefinnande och lidande, vårdande möte och samtal, vårdande hållning, öppenhet och följsamhet, närhet och distans, relationsetik, reflektion och självkännedom.

Detta är alltså det jag ska skriva om och detär ganska så krävande eftersom vi har 5 kurslitteratur böcker varav 3 är väldigt inriktade på filosofiska perspektiv och de andra två är som kunskapsbiblar. 
Det svåra med uppgiften är att inte plagiera, dvs inte skriva av författaren. Man måste kasta om en massa men man ska ju ändå berätta vad författaren menar med sin enskilda förklaring av begreppet.

Jag har skrivit såhär angående livsvärlden än så länge:
Livsvärld: Birkler (2007) uttrycker att människans livsvärld är den värld som han/hon upplever och är van vid, utan att ifrågasätta. Livsvärlden tas helt enkelt för givet.
Dahlberg och Segesten (2010) hävdar att livsvärlden innefattar hur vi förstår oss själva, förhåller oss till andra. Livsvärlden är alldeles unik för varje individ även om den delas med andra människor.
Som duktig vårdare är man medveten om och har fokus på patientens livsvärld och hur hälsa, sjukdom, lidande m.m. upplevs för patienten i förhoppning att stärka hälsoprocesserna för patienten (Dahlberg & Segesten 2010)

Jag har ingen aning om, om det är rätt eller ej. Jag tror att jag får ändra en del för att inte bli plagierad, men jag tyckte mig inte kunna ändra texten mer utan att ändra innebörden.
Det är lite tufft. Men jag ska försöka kasta mig in i nästa begrepp och gå igenom allt igen imorgon.


Kommentarer:

1 Maria Björk:

Hej Emma, jag heter maria Björk och ska precis börja skriva denna hemtenta.. Det är så svårt att veta hur man ska börja, har tittat massor på vad en vårdande hållning betyder, men får ingen ordning på någonting. Lite smått panikslagen. Skulle bli så glad om du har din hemtenta kvar och om du i så fall vill dela den med mig. Det är ibland lättare att titta på någon annans för att veta hur de vill man ska lägga upp det och hur det ska stuktureras.. Mvh, Maria Björk

Svar: Hej Maria, förlåt för sent svar, jag har ej varit aktiv på bloggen på länge. Tyvärr har jag inte kvar någon av mina hemtentor. Jag kan dock ge dig ett boktips som beskriver detta på ett bra sätt, "Hälsa och vårdande i teori och praxis" av Dahlberg och Segesten . Lycka till!
Emma Johansson

Kommentera här: