Semester vs. Arbete

Hej allihopa!
 
Nu har det gått en tid igen och jag har inte haft mindre att göra de senaste veckorna! Jag har sedan fredag 7/8 kl 21.30 haft en vecka och två dagars välbehövlig SEMESTER!  Min semester började med frukost på sängen av sambon och mina 2 katter. Inte för att fira att jag fått semester men däremot för att fira min 23-åriga födelsedag. Jo tro det eller ej men 23 jordsnurr har jag överlevt mot många odds. Den sista veckan på jobbet var minst sagt kaosartad. Inte minst om man ser till min diabetes.
 
Jag har skapat 2 bilder för att tydligt visa hur min diabetes skiljer sig när jag jobbar och när jag är ledig. Här kommer första bilden på hur mina värden ser ut när jag jobbar en typisk vecka:
Det "tårbitarna" motsvarar är i procent hur mycket jag har legat högt (gul färg) med högt avses blodsocker över 12.0 mmol. Målvärdet är grön färg och innefattas mellan 4,0 mmol och 12.0 mmol (kanske är det 8,0 mmol som är övre gräns, är ej helt säker). De röda tårtbitarna representerar låga värden, d.v.s. blodsocker lägre än 3,9. 
Som ni ser så ligger jag mycket högt och ganska svängigt. Att pendla mellan 2,2 och HÖGT (över 22,0) är inte speciellt kul....
 
Här kommer bilden på hur den senaste veckan sett ut:
Har ni sett hur hela tårtan har ändrat färg?!! Den var täckt av massa gult tidigare, troligtvis på grund av stress på jobbet, samt oro för känningar och högt blodsocker. Nu är mitt blodsocker under denna veckan 35% inom målvärdet på den SÄMSTA dagen?! Helt fantastiskt! Jag vet inte vad jag har gjort eller vad som har orsakat denna förändring. Jag har under min ledighet kunnat sänka min tresiba (långtidsverkande insulin) med 2 enheter samt sänka mina måltidsdoser mellan 2-6 enheter!!! Det måste vara den totala avkopplingen som kommer när jag befinner mig på min älskade västkusten (läs bästkusten!). Alltid när jag är där ute så ligger jag bra i blodsocker och det är nästan så att jag är för mycket låg och till och med fått hoppa över att ta insulin till glass?! 
 
En anledning till dessa förändringar tror jag dock kan vara att jag som sedan 3,5 år tillbaka bor i småland, långt från föräldrar och vänner. Jag har aldrig känt att jag till 100% procent trivs med att bo här nere. Genom att jag vantrivs där jag bor leder det till att jag tröstäter mer än vad jg gjort tidigare, jag struntar i rutiner och "faller tillbaka i dåliga vanor" med godisätande, missade insulindoser, trötthet och ren förnekelse av diabetessjukdomen. Dock har jag efter nogranna observationer från dexcom dokumentation kommit fram till följande: 
Trots att jag upplever att blodsockret ligger lika mycket högt nu som det gjorde i början kan jag visa på att jag helt klart har förbättrat mina värden. Här kommer en bild öfr att demonstrera.
Denna bilden visar tårtbitar från min första vecka någonsin med dexcoms cgm (16 juni - 22 juni). Här lågt jag 73% av tiden över 9,05 mmol i blodsocker och jag låg 27% inom målvärdet. Den senaste veckan visar att jag legat  39% av tiden över 9,05 mmol i blodsocker. Det är en förbättring på 34%!!! Jag har även ökat andel procent som jag ligger inom målvärdet. Tidigare 27% och nu senaste veckan 57%. Förbättring på 30%!!! Imorgon skall jag till min diabetessjuksköterska för att visa sensor samt ta HbA1c och diskutera vanliga saker.
 
Detta visar ännu tydligare hur jag som inte upplevt att denna cgm hjälpt mig att förbättra mina värden, faktiskt har visat förbättringar. Givetvis har jag haft en kanonvecka nu och den kanske inte håller i sig? Vem vet? Men jag har i alla fall fått motivationen till att ta tag i mina blodsockervärden och sträva neråt. Dock är det som jag tidigare sagt ETT HELTIDSJOBB som kräver massor med energi. Dock skall jag försöka att kombinera detta med att öka min fysiska aktivitet genom att motionera mera. Cykla/promenera samt lätt yoga. Viktnedgång har jag planerat då jag märker på mina kläder att de sitter åt mer och mer. Tyvärr kan jag inte längre skylla på att det är tvättmaskinen som krymper mina kläder. 
 
Om någon känner sig sugen så får ni mer än gärna haka på min idé om att utmana sig själv, tävla mot dig själv i kampen mot soffpotatisen (jag), diabetesmonstret (jag...) eller sockerberoendet (återigen jag). Alla kan vara med, vi kan motivera varandra, peppa och stötta. Heja Heja!

Kommentera här: