UTFLYKTER OCH FÖRELÄSNING

Hej igen.

Igår var en bättre dag. Jag hade en hel del sammandragningar kvällen efter att vi besökte förlossningen. Jag ringde igen vid midnatt och rådfrågade vad jag skulle göra. Enligt varnmorskan var det bästa jag kunde göra att försöka slappna av och sova. Om det skulle vara så att jag inte kan sova på grund av smärtorna skulle vi ringa igen. Jag somnade som en sten, tro det eller ej. Jag sov riktigt gott och vaknade endast 2 eller 3 gånger av smärtan.

När jag vaknade på morgonen så kändes allt lugnt och jag fick en sammandragning precis när jag gick upp men det var den enda. Jag åt frukost tidigt eftersom vi skulle på diaveteskontroll samt till specialistmödravården. 
Diabetesen ligger väldigt stabilt och bra (vilket är ett under!). De senaste 5 dagarna har jag haft 13 som högsta blodsocker vid ett tillfälle. Annars har jag legat stabilt runt 6-7 ungefär. Läkaren tyckte att jag skötte mig exemplariskt och hade ingenting att anmärka på. Jag skulle fortsätta som tidigare.
På specialistmödravården fick vi komma in och göra ultraljud på en gång. Bebisen är rätt stor nu och ci fick se tydligt hur ansiktet ser ut (med lite fantasi). Man kan alltså med ultraljudet i dagens läge se näsborrarna på en bebis som inte ens är född ännu. Så häftigt och en känsla som är närmast overklig. 
Bebisen öigger fortfarande med huvudet nedåt, rumpan åt vänster och benen åt höger, vilket förklarar sparkarna på höger sida. Vid tillväxtultraljud eller TUL som detta räknas som så mäter de bebisens huvud och buk i diameter samt lårbenet. Detta görs flera gånger från och med rutinultraljudet, RUL ca i vecka 18. Vi har gjort 3 mätningar tidigare så detta blev 4e. Måtten förs in i datorn och genererar hur mycket procent som bebisen följer sin viktkurva. Om man ligger plus/minus noll och följer linjen sp kommer benisen att väga ca 3500 gram vid 40 fullgångna veckor. 
De tre första mätningarna som vi har gjort har legat runt 0%, första låg på -1%. Igår låg bebisen på +13%. Min första tanke var panik och vad har jag gjort för att orsaka detta? Men enligt barnmorslan är det ingenting som jag har kunnat påverka genom kost eller med bättre blodsocker. Även fast jag ligger bra i blodsocker är det ändå högre jämfört med friska personers blodsockernivå.
De gjorde även ett nytt vaginalt ultraljud för att kontrollera livmodertappen. Allt såg bra ut där med, den var 3,6 cm vilket var längre än tidigare. Vid detta ultraljudet såg man tydligt barnets huvud som "trycker mot min stackars urinblåsa" som läkaren uttryckte. 
Summa kardemumma blev att allt såg bra ut, minskade sammandragningar och återbesök om 2 veckor för nytt tillväxtultraljud.

Efter denna lilla utflykt åkte vi hem en sväng för att sedan åka iväg och besiktigabilen och käka lunch ute på stan. Hem igen en liten stund för att sedan äta middag. Jag har nämligen gjort en himla god lasagne som blev grymt bra. Recept finns här om någon är intresserad:

http://www.jennysmatblogg.nu/2011/01/13/fajitaslasagne/

Efter middagen var det dags för den sista turen för dagen. Dags för inspirationsföreläsning om förlossning. Jag ska erkänna att jag könde mig skeptisk och inte jättesugen, men vi åkte i alla fall. 

I bilen på väg upp drog mina sammandragningar igång igen och de gör ont. De är korta, ca 10 till 30 sekunder och börjar med att magen blir spänd och hård, både på utsidan och det känns spänt på insidan. Sedan börjar det mola, lite som mensvärk och den spontana känslan är att man vill kura ihop som en boll. Sedan släpper det och försvinner helt. 
Föreläsningen började och det var en väldigt bra föreläsning. Mycket inlevelse, lite rollspel för att hålla igång stämningen och mycket igenkänning. Kan varmt rekomendera de som blir erbjudna detta att gå på en sådan föreläsning för det bar mycket intressant och gav en hel del tips till både den som ska föda och den som står vid sidan om. 
Sammandragningarna ville dock inte släppa utan var ganska täta. I pausen ringde vi förlossningen på nytt som rekomenderade att jag skulle hem och vila. Inte den roligaste ordinationen man kan få om man är lite lätt uttråkad som jag är. Men det jag har gjort sedan dess är vila och sova. Alternerar mellan soffan och sängen. Försöker titta serier men orkar inte fokusera, tröttnar efter ett avsnitt trots att det är spännande. Försöker läsa en bok men samma sak där. Har ni några tips på bra soffaktiviteter får ni mer än gärna tipsa mig! 

Idag har min älskade mamma sagt att hon ska komma och kidnappa mig hem till sig för att skämma bort mig och hålla mig sällskap. Tänk vad bra mammor är! Om jag ens kunde försöka skulle jag inte bli hälften lika bra mamma som min egen mamma. Så jag avslutar med att ge massa kärlek till alla mammor i hela världen ❤

Kommentera här: