VATTENAVGÅNG, ELLER?

Hur ska man veta hur det är när vattnet går när man inte har npgon som helst erfarenhet eller kunskap? 


Jag ska villigt erkänna att jag inte varit inne och läst på särskilt mycket eftersom jag tänkt att det faller sig naturligt när själva förlossningen drar igång. Jag vet att så är fallet när vattnet går eller när man får intensiva värkar som håller i sig ca 1-2 minuter och ungefär 90 sekunder mellan värkarna. 

Jag är inne en hel del på en gravid och flräldragrupp för diabetiker på facebook och där har jag lärt mig massor. Där lärde jag mig bland annat att i slutet på graviditeten blir flytningarna mer vattniga och rikligare än tidigare. Jag har upplevt detta i flera veckor och köpt trosskydd vilket jag annars aldrig använder. 

Natten till lördag hade jag en sådan vattnig flytning. Det kom ca 1-2 msk genomskinlig vätska. Jag tänkte först att nu går nog vattnet för så här mycket har det inte kommit tidigare. Jag satte mig upp och ingenting mer hände. Jag ställde nig upp och inget hände. Nej men då är det inget tänkte jag och gick upp för att kissa. Jag somnade om och sov riktigt länge på lördagen.
Medan jag och Johan ligger kvar och mornar oss och småpratar om dagens planer känner jag plötsligt hur det bara rinner npgon vätska ur mig. Det kändes precis som om jag kissade på mig fast jag inte gjorde det. Jag satte mig upp igen med samma tankar som under natten. Det kom ca 2 msk även denna gång men inget mer hände. Jag bestämde mig då för att gå upp och se vad som händer. Det fortsatte att komma 2 msk till vid 2 tillfällen. Jag sa till Johan att det kändes konstigt och undrade om det kunde vara vattnet som gått. Jag hade fått för mig (oklart hur) att det är som att det går hål på en stor vattenballong och allt vatten kommerpå en gång. Vi avvaktade och ringde sedan förlossningen för att rådfråga dem som är experter. Barnmorskan jag pratade med sa att det är väldigt svårt att bedöma vad som är vad. Hon bad mig därför att göra något som kallas för handduks-test. Då använder man en kökshandduk i 100% bomull, den viks ihop som en binda. Testet innebär att om det är en flytning så lägger det sig endast på översta lagret. Om det är fostervatten läcker det oftast igenom flera lager. Jag gjorde testet och barnmorskan sa att vi skulle höras igen om någon timme. Efter samtalet slutade det dock att läcka och jag glömde att ringa tillbaka till förlossningen.

Jag och Johan gjorde oss i ordning och åkte hem till mina föräldrar för att grilla och fira mors dag. Det var väldigt gott och vi hade mysigt. Inget mer hände fören klockan var 18 ungefär och då kom en läcka till. Den gick igenom 3 lager på handduken så jag ringde igen till förlossningen. De bad oss att komma in för en kontroll 3 timmar senare och ha handduken med oss. 


Väl inne på förlossningen började nervositeten stiga och vi funderade på om vi var igång och snart skulle få träffa bebis eller om vi skulle ta våra saker och åka hem igen. De gjorde en ctg kurva som vanligt och allt såg bra ut. Hon tog en snabb insamling av min hälsohistoria och vi skulle göra en undersökning som heter eklampsi på latin ett så kallat ruck-test. Då ligger man i gynstolen och de använder sterila instrument för att inte föra in bakterier. Medan en barnmorska puttar och rör på bebisens huvud så ser de om det rinner ut mer vatten när huvudet flyttas. Undersökningen igår verkade inte tyda på att det är vatten som har gått utan det är väldigt tunna flytningar. 


De tog även blodtryck som senaste 2 veckorna har ökat och igår var det 139/94 vilket är på gränsen till för högt. Urinsticka togs för att se att jag inte har början till havandeskapsförgiftning men den såg ut som den gjort tidigare vilket är bra. Ingenting behövdes göras åt blodtrycket då men jag skulle ringa till specialistmödravården för att kintrollera blodtrycket på måndag för att se att det inte ökat ytterligare. Så än är det ingen bebis på gång. Det kommer säkert inte hända något mer innan fredag men senast måndag nästa vecka är bebis hos oss och vi kan knappt bärga oss!

Kommentera här: